Belastingdienst

Huurtoeslag 2019

Huurtoeslag kan tot 1 september van het daarop volgende jaar aangevraagd worden over een voorgaand jaar. Dit betekent dat u tot 1 september 2020 nog huurtoeslag over 2019 aan kan vragen. Na 1 september kunt u enkel huurtoeslag over 2019 aanvragen wanneer u nog geen aangifte voor de inkomstenbelasting over dat jaar heeft gedaan. Deze aangifte wordt ook wel de IB-aangifte genoemd.

Heeft u al aangifte inkomstenbelasting gedaan over 2019 of heeft de Belastingdienst zonder uw aangifte al een definitieve beschikking inkomstenbelasting opgesteld? Dan kunt u geen huurtoeslag meer aanvragen over het jaar 2019.

Huurtoeslag aanvragen, wijzigen of stopzetten? Met onze handige tool regelt u in 3 simpele stappen alles op het gebied van huurtoeslag. Of het nu gaat om een aanvraag, een wijziging of annulering. Regel het vandaag nog!

Met betrekking tot het aanvragen van huurtoeslag 2018 gelden onderstaande regels m.b.t. de toewijzing van eventuele huurtoeslag over 2018.

Regels over de huurtoeslag in 2019

Hieronder vindt u een overzicht van alles regels rondom toewijzing van huurtoeslag voor 2019.

Eenpersoonshuishoudens en huurtoeslag over 2019

Bent u alleenstaand, en verdient u in 2019 méér dan € 22.700 of heeft u meer dan € 30.360 aan vermogen, dan komt u niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. U mag samen ook niet meer dan € 60.720 aan vermogen hebben. Verdient u minder dan € 15.700 én voldoet u aan alle andere voorwaarden dan ontvangt u de maximale toeslag van € 354 per maand.

Huurtoeslag in 2019 met een toeslagpartner

Heeft u een medebewoner die in aanmerking komt als “toeslagpartner”, dan mag u samen niet meer dan € 30.825 verdienen. U mag samen ook niet meer dan € 60.720 aan spaargeld (vermogen) in bezit hebben. Iedere andere medebewoner (niet uw toeslagpartner) mag ook niet meer dan € 30.360 aan vermogen bezitten. U ontvangt maximaal een gezamenlijke toeslag van € 358 per maand als u samen minder verdient dan € 23.219.

Thuiswonende kinderen met inkomen in 2019

Heeft u, uw toeslagpartner of uw medebewoner een (pleeg)kind dat jonger is dan 23 jaar? Dan telt een deel van het inkomen van dit kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Dit noemen wij een vrijstelling. Er wordt automatisch rekening met deze vrijstelling. De vrijstelling voor thuiswonende kinderen tot en met 22 jaar is € 4.885. Studiefinanciering en leningen tellen niet mee als inkomen.

Huurtoeslag als u studeert in 2019

Ook in 2019 kunt u als student in aanmerking komen voor huurtoeslag. U moet aan een paar extra regels voldoen wilt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. U moet tenminste ouder dan 18 jaar zijn, én u moet een zogenaamde “zelfstandige woonruimte” huren. Wat onder “zelfstandige woonruimte wordt verstaan kunt u hieronder lezen. Bent u bovendien jonger dan 23 jaar dan mag uw huur niet meer dan € 424,44 euro bedragen. Tenslotte mag u niet meer dan € 30.000 aan spaargeld in bezit hebben (vermogen). Als u nog studeert en ouder dan 23 bent of u heeft een kind dan gelden er andere regels voor u. De huur mag in dat geval maximaal € 720,42 bedragen.

Huurtoeslag 2019 aanvragen

Bij het aanvragen van huurtoeslag over 2019 gelden er strenge regels en vaak kost het best veel moeite om over 2019 huurtoeslag aan te vragen via de Belastingdienst. Wilt u dit toch zo gemakkelijk mogelijk regelen? Met ons handige stappenplan berekent u in 3 simpele stappen op hoeveel huurtoeslag u recht heeft. Voor een eenmalig bedrag regelen wij alle administratieve zaken en vragen wij deze huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. Zo simpel kan het zijn!

Wat heeft u nodig voor het aanvragen van huurtoeslag over 2019?

Via de Belastingdienst kan u eenvoudig een proefberekening doen om te berekenen hoeveel huurtoeslag u recht op heeft. Om dit proces beter te doorlopen is het belangrijk om de volgende zaken bij de hand te houden:

  • Alle toeslagen: uw laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting of uw jaaropgaaf of loonstrook (bij meerdere werkgevers: jaaropgaven of loonstroken van elke werkgever);
  • Huurtoeslag: de huurbedragen van uw woning;
  • Kinderopvangtoeslag: een rekening of offerte van uw kinderopvanginstelling.

Uiteraard kunnen wij voorstellen dat u deze zaken niet zomaar bij de hand heeft bij het berekenen van uw huurtoeslag over 2018, maar toch wilt weten op welk bedrag u recht heeft. Geen probleem! In dit handige stappenplan berekent u in 3 simpele stappen op hoeveel huurtoeslag u recht heeft. En dat zonder allerlei ingewikkelde documenten en lijsten. Benieuwd? Ga snel naar het handige stappenplan!

You may also like
Huurtoeslag en de Belastingdienst
Huurtoeslag 2018