Belastingdienst Financieel

Proefberekening huurtoeslag

In Nederland is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen wanneer uw inkomen, huurprijs en persoonlijke situatie voldoen aan de eisen die vanuit de Belastingdienst zijn gesteld. Door middel van een huurtoeslag proefberekening kunt u snel in kaart brengen of u recht heeft op huurtoeslag.

Huurtoeslag is in het leven geroepen om wonen voor iedereen in Nederland betaalbaar te maken. Ook als u wat minder verdient kan u zo passende woonruimte vinden én betalen. Voorheen werd deze huurtoeslag altijd huursubsidie genoemd, maar inmiddels staat hij sinds 2006 bekend onder de term huurtoeslag.

Huurtoeslag kunt u voor uzelf en voor uw eventuele partner en medebewoners aanvragen bij de Belastingdienst. Het is goed om vooraf in te schatten hoeveel op hoeveel huurtoeslag u rechts heeft. Wilt u weten of u huurtoeslag kunt krijgen en hoeveel, dan adviseren wij om vooraf een proefberekening huurtoeslag te maken. Hiermee krijgt u snel inzichtelijk op welk bedrag u recht heeft. Weet u niet hoe dit in zijn werk gaat, dan berekent u via ons stappenplan in 3 simpele stappen alles op het gebied van huurtoeslag.

Huurtoeslag aanvragen, wijzigen of stopzetten? Met onze handige tool regelt u in 3 simpele stappen alles op het gebied van huurtoeslag. Of het nu gaat om een aanvraag, een wijziging of annulering. Regel het vandaag nog!

Met betrekking tot het berekenen van huurtoeslag 2019 gelden verschillende regels om in aanmerking te komen voor het ontvangen van huurtoeslag.

Regels omtrent huurtoeslag

Hieronder vindt u een overzicht van alles regels rondom toewijzing van huurtoeslag voor 2019.

Eenpersoonshuishoudens en huurtoeslag over 2019

Bent u alleenstaand, en verdient u in 2019 méér dan € 22.700 of heeft u meer dan € 30.360 aan vermogen, dan komt u niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. U mag samen ook niet meer dan € 60.720 aan vermogen hebben. Verdient u minder dan € 15.700 én voldoet u aan alle andere voorwaarden dan ontvangt u de maximale toeslag van € 354 per maand.

Huurtoeslag in 2019 met een toeslagpartner

Heeft u een medebewoner die in aanmerking komt als “toeslagpartner”, dan mag u samen niet meer dan € 30.825 verdienen. U mag samen ook niet meer dan € 60.720 aan spaargeld (vermogen) in bezit hebben. Iedere andere medebewoner (niet uw toeslagpartner) mag ook niet meer dan € 30.360 aan vermogen bezitten. U ontvangt maximaal een gezamenlijke toeslag van € 358 per maand als u samen minder verdient dan € 23.219.

Thuiswonende kinderen met inkomen in 2019

Heeft u, uw toeslagpartner of uw medebewoner een (pleeg)kind dat jonger is dan 23 jaar? Dan telt een deel van het inkomen van dit kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Dit noemen wij een vrijstelling. Er wordt automatisch rekening met deze vrijstelling. De vrijstelling voor thuiswonende kinderen tot en met 22 jaar is € 4.885. Studiefinanciering en leningen tellen niet mee als inkomen.

Huurtoeslag als u studeert in 2019

Ook in 2019 kunt u als student in aanmerking komen voor huurtoeslag. U moet aan een paar extra regels voldoen wilt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. U moet tenminste ouder dan 18 jaar zijn, én u moet een zogenaamde “zelfstandige woonruimte” huren. Wat onder “zelfstandige woonruimte wordt verstaan kunt u hieronder lezen. Bent u bovendien jonger dan 23 jaar dan mag uw huur niet meer dan € 424,44 euro bedragen. Tenslotte mag u niet meer dan € 30.000 aan spaargeld in bezit hebben (vermogen). Als u nog studeert en ouder dan 23 bent of u heeft een kind dan gelden er andere regels voor u. De huur mag in dat geval maximaal € 720,42 bedragen.

Maak vooraf een duidelijke proefberekening huurtoeslag

Bij het aanvragen van huurtoeslag gelden er strenge regels en vaak kost het best veel moeite om huurtoeslag aan te vragen via de Belastingdienst. Wilt u eerst een duidelijke proefberekening laten maken en alles omtrent het aanvragen van huurtoeslag laten regelen? Met ons handige stappenplan berekent u in 3 simpele stappen hoeveel huurtoeslag u krijgt. Voor een eenmalig bedrag regelen wij vervolgens alle administratieve zaken en vragen wij uw huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. Zo simpel kan het zijn!

You may also like
Huurtoeslag 2019
Huurtoeslag en de Belastingdienst