Huurtoeslag wijzigen

Ontvangt u al huurtoeslag? Dan kan het gebeuren dat er iets in uw situatie verandert. Bijvoorbeeld wanneer uw inkomen verandert, wanneer u verhuist of wanneer u een partner krijgt. Dit kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het daarom belangrijk om wijzigingen op tijd door te geven aan de Belastingdienst.

Er wordt  van u verwacht dat u wijzigingen zelf doorgeeft. Komt u er nu zelf niet uit hoe u de wijziging juist door kan geven, dan kan onze samenwerkingspartner Huurtoeslag.nl u helpen bij het controleren, verwerken en indienen van een wijziging in de huurtoeslag. Vult daarom eerst vrijblijvend en gratis het stappenplan in op www.huurtoeslag.nl om te zien of het nodig is een wijziging in te dienen.

Huurtoeslag aanvragen, wijzigen of stopzetten? Met onze handige tool regelt u in 3 simpele stappen alles op het gebied van huurtoeslag. Of het nu gaat om een aanvraag, een wijziging of annulering. Regel het vandaag nog!

Waarom huurtoeslag wijzigen?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom een wijziging van uw huurtoeslag noodzakelijk is. Hieronder leest u de meest voorkomende wijzigingssituaties.

Inkomenswijziging

Het kan zijn dat uw inkomen is gewijzigd waardoor het bedrag aan huurtoeslag waar u recht op heeft ook wijzigt. Het kan zijn dat u dan regelmatig huurtoeslag terug moet betalen. In dat geval heeft de Belastingdienst waarschijnlijk een verouderde schatting van uw inkomen. Huurtoeslag wordt door de Belastingdienst berekend op basis van een geschat inkomen. Wanneer u meer bent gaan verdienen en dit niet heeft doorgeeft kan het zijn dat u na afloop van het jaar een deel of de gehele toeslag terugbetalen.

Om niet meer ieder jaar de huurtoeslag terug te moeten betalen, geeft u in een wijziging uw actuele inkomen door. U ontvangt dan een nieuwe beschikking voor de huurtoeslag. Daarin staat uw nieuwe recht vermeld. Uw maandelijks voorschot wordt aangepast en zo voorkomt u dat u aan het eind van het jaar huurtoeslag terug moet betalen.

Een verhuizing

Wanneer u verhuist is de kans groot dat u een hogere of juist lagere huurprijs gaat betalen. Daarmee verandert uw huurtoeslag ook. Geef daarom dus altijd een wijziging voor de huurtoeslag door als u bent verhuisd! Op deze manier bent u altijd verzekerd van een juist bedrag aan huurtoeslag en voorkomt u dat u huurtoeslag misloopt, of dat u huurtoeslag ontvangt die u later terug moet betalen.

Verhuist u naar een koopwoning, dan vervalt het recht op huurtoeslag. U dient de huurtoeslag dan zelf stop te zetten met behulp van ons stappenplan.

Emigratie

Wanneer u emigreert, stopt het recht op huurtoeslag. Wanneer u in het buitenland woont heeft u geen recht op huurtoeslag. U dient dan ook geen wijziging, maar een stopzetting indienen. Houd u bij het indienen van een stopzetting ook rekening met de verwerkingstermijn van maximaal 13 weken! Stop zetten kan eenvoudig met behulp van ons stappenplan.

Toeslagpartner

Wanneer u alleen voor uzelf huurtoeslag ontvangt en u krijgt een toeslagpartner voor de huurtoeslag, of u wordt toeslagpartner voor de huurtoeslag van de ander, dan is het slim om een wijziging in te dienen. Wanneer u bijvoorbeeld samen een notarieel samenlevingscontract aangaat, dient u dit met een wijziging door te geven. De huurtoeslag wordt dan voor u beiden samen opnieuw juist berekend. U ontvangt een nieuwe beschikking waarin het bedrag voor u samen staat vermeld en vanaf dat moment ontvangt u niet meer ieder apart de huurtoeslag.

Het kan ook zijn dat u samen ineens meer gaat verdienen dan de toeslaggrens waardoor uw recht op huurtoeslag komt te vervallen. Ook deze wijziging moet ingediend worden. In dat geval is ook een stopzetting van de huurtoeslag eenvoudig met het stappenplan te regelen.

Wanneer wordt een wijziging doorgevoerd?

Het duurt maximaal 13 weken voordat uw wijziging door de Belastingdienst is verwerkt. Het kan dus gebeuren dat u na het indienen van uw wijziging nog uw oude voorschot ontvangt. Nadat u de nieuwe beschikking hebt ontvangen, zou dit niet meer het geval mogen zijn.

Uiteraard kunnen wij voorstellen dat het doorvoeren van een wijziging niet voor iedereen vanzelfsprekend is en snel geregeld kan worden. Geen probleem! Dit handige stappenplan helpt u in slechts 3 stappen met het doorgeven van een wijziging aan de huurtoeslag. En dat zonder allerlei ingewikkelde documenten en lijsten. Benieuwd? Ga snel naar het handige stappenplan!